Mudi

De mudi is een zeldzame middelgrote herdershond afkomstig van Hongarije oorspronkelijk een universele boerderijhond vooral voor het zelfstandig hoeden van schapen en veedieren. Door zijn durf en moed ook gebruikt als jachthond op wilde zwijnen. FCI Standaard nummer 238

De mudi is een buitengewoon getalenteerde herdershond met een levendig karakter, opgewekt, attent, zelfzeker, moedig, waakzaam, slim en heeft veel beweging nodig om zijn energie kwijt te geraken. Ze zijn waaks en zeer oplettend en daarom willen ze nog weleens meer blaffen dan noodzakelijk is.

De schofthoogte is 35 tot 47 cm met een gewicht van 8 tot 13 kg. De vacht is halflang krullend en golvend waarbij op het hoofd en de voorkant van de benen het haar kort is. De kleuren zijn meestal zwart maar ook grijs,bue-merle,bruin,crème en wit. Er zijn meerder staartlengtes zoals een volledige staart maar ook met halve, drievierde, stompstaart en sommige worden geboren zonder staart.

De mudi is zeer geschikt voor vele hondensporten en doet het uitstekend in agility maar ook flyball, frisbee, gehoorzaamheid en mantrailing. In zijn thuisland nog veel gebruikt voor schapendrijven.

Tess