Bouvier des Ardennes

De Bouvier des Ardennes kende ik alleen van in mijn boek Hondenencyclopedie van Toepoel dat ik nog steeds een goed boek vind. Pas toen er een artikel verscheen in Woefmagazine waarbij Mr.Dambrain  de eerste 3 honden voorgesteld had op een Tentoonstelling te Brussel had ik veel interesse. Mr.Dambrain was dan al bijna 10 jaar bezig met de wederopbouw van het ras.

De Bouvier des Ardennes was bijna uitgestorven en op een tentoonstelling werden er geen meer ingeschreven. Nochtans waren er op sommige Ardense boerderijen nog aanwezig alsook nog enkele bij herders in het Antwerpse .Die honden zouden afkomstig geweest zijn vele jaren terug van de streek rond Luik. Samen met enkele gepassioneerde fokkers vnl. in het zuiden van België onder leiding van Mr.Dambrain werd het ras heropgebouwd.

De Bouvier des Ardennes is een uniek oud hondenras van de Ardennen ook genoemd “bergeot”. Het is een middelgrote ruwharige geblokte ruigaard vooral gebruikt voor hoeden en drijven van koeien,schapen,varkens en paarden. Een bewaker van huis en erf en ook ingezet als drijfhond op herten en everzwijnen. De Ardense Bouvier is een sterke boerenhond die onder alle weeromstandigheden zijn taak verricht.Hij heeft veel uithoudingsvermogen en energie,goedgezind,lenig en groot aanpassingsvermogen. Hij is inzetbaar in vele takken van de hondensport. De volledige rasstandaard is te vinden bij K.M.S.H (F.C.I.-Standaard Nr. 171). Naar vreemden toe zijn sommige heel sociaal en andere meer wantrouwig .Dat wantrouwig zijn is een eigenschap die nodig was als bewaker van boerderij,een hond mag zo maar niet op het gevaar afgaan met risico van eigen leven.Als het nodig is zal hij hardnekkig en moedig zijn en desnoods bijten voor het verdedigen van zijn gezin en territorium. Een bijzondere eigenschap is dat de meeste worden geboren zonder staart andere met korte of lange staart.

Falco de Siricade – 22 oktober 2006

Vader: Eros de Siricade

  • Vader van vader: Zagreb de Chrisnaud
  • Moeder van vader: Biscotte du Maugré

Moeder: Azur du Maugré

  • Vader van moeder: Zola du Maugré
  • Moeder van moeder: Yohda

Patsy – 24 dec 2016

Moeder van Patsy

Vader van Patsy

Vespa

Riva – 11 maart 2020